Hírek

Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciája

Bővebben...:

Földes László Hobo Kolozsváron - Közönségtalálkozó

Bővebben...:

7-8 heti tudománykör elemistáknak

Bővebben...:

Pénzmágnes-Kulcs

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

Szeptember 28-án, egy pénteki napon úgy döntöttünk a kollégium néhány diákjával, valamint Bucur Tünde tanárnővel és Solymosi Zsolt tanár úrral, hogy megnézzük az aznap esti Gianni Schicchi című előadást.
A nagy izgalom miatt túl korán értem a színház elé, így elővettem egy könyvet, leültem a lépcsőre, majd olvasni kezdtem. A könyvemből néha fel-felpillantottam remélve, hogy meglátok egy ismerős arcot, barátot, de hiába. A színészek komoly csapatát kivéve senki sem közeledett a színház épülete felé. Ekkor merengeni kezdtem, hogy vajon mi járhat ilyenkor a színészek fejében, hiszen tudják, hogy fél órán belül színpadra kell lépniük, s emberek százai követik majd figyelemmel minden egyes lépésüket.
Ezek a gondolatok jártak a fejemben, amikor megpillantottam a JZsUK felém tartó csapatát. Pár perc múlva a tanárok is megérkeztek, jegyet váltottunk, majd beléptünk a Kolozsvári Állami Magyar Színház sárga fényben pompázó előcsarnokába.
Elfoglaltuk helyeinket,  megszólalt a mágikus gong mélyen rezgő hangja, s olyan hamar hintett csendet a teremre, mintha egyszerre szunnyadt volna el az a rengeteg ember. Az előadás megkezdődött, s a lámpák lassan elaludtak.
Giacomo Puccini: Gianni Schicchi című operáját Silviu Purcărete világhírű román rendező vitte színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színház szereposztásában, mely ismét óriási sikert aratott, akárcsak 2007-ben egy korábbi változata. Az előadás különlegessége, hogy bár opera, mégis színészek adják elő.
A cselekmény röviden: Buoso Donati dúsgazdag olasz úr végrendeletében teljes vagyonát egy kolostorra hagyja, s ez halála után érthető elégedetlenséget vált ki a halott rokonaiból. A tragikusnak tűnő történet mögött azonban vígjátéki helyzet alakul ki, elfeledve a halottat mindenki az elveszettnek hitt vagyont siratja, s nem a halottat. Ekkor hívják segítségül az egyetlen embert, aki segíthet nekik: Gianni Schicchit.
A történet végét nem árulom el, de ha kedvet kaptatok hozzá, alkalmatok lesz megnézni az előadást október 19-én a színház nagytermében 20 órától, hiszen ez az előadás kitűnő szórakozást nyújt mindenkinek, aki szereti a tragikomédiát és a fekete humort!

Megjelent: Cipó, 2012. október, 12-13.

FaLang translation system by Faboba
December 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6