Hírek

Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) középiskolás program döntője

Bővebben...:

Könyvkapkodó

Bővebben...:

Milan Dzilsky Slovak motorbiker's presentation about Siberia

Bővebben...:

9-10. heti gyümölcsnap

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

2008 novemberében kollégiumunk diákjai újból képviseltették magukat Erdély egyik rangos rendezvényén, a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján. A verseny Marosvásárhelyen került megszervezésre, ahová számos megyéből érkeztek kutató fiatalok.
 
Mi is útra keltünk 22-én, egy esős szombati reggelen, két autóval. Egy megébredésnyi idő sem telt el, már ott is voltunk és készen álltunk szembenézni bármivel is, ami előttünk állhatott. Regisztrálás... hát, ezt nem volt nehéz túlélni, és a szekciók megkeresésével is sikeresen megbirkóztunk. Elfoglaltuk helyeinket a termekben (szám szerint három különböző osztályban: mivelhogy három tudományág területén végezvén kutatásainkat, három különböző szekcióba lettünk beosztva - név szerint környezetvédelem, nyelvészet és irodalom). Megérkeztek a zsűritagok is, és kezdődhettek is az érdekesebbnél érdekesebb előadások, a hosszas kutatások eredményeit tükröző táblázatok, számadatok és mérések szemléltetésére elkészített powerpointos bemutatókkal. 
 
Ebéd után egy rövid sétával betekintettünk Marosvásárhely esős-havas szombat délutánjának életébe, majd a díjkiosztó gálára visszatérve meghallgattuk egy volt bolyais diák bemutatóját a CERN-ről (részletekkel az előadó számolhat be...).
 
A mi dolgozatainkat hallhattátok a kollégiumi napok alatt a tudományos ülésszakon, de azok kedvéért, akik az előző napi fárasztó kapálás miatt nem tudtak reggel felkelni és eljönni, elárulom, hogy többek között Kolozsvárról, biciklitúráról, nonverbális kommunikációról és Reményik Sándorról volt szó. Ugye, milyen sokoldalúak vagyunk? Ugyanezt elmondhatjuk a versenytársainkról is, akik legendát elemeztek, porszemeket számoltak vagy lepkéket kergettek. Mindenesetre érdekes volt a rendezvény, sok téren sikerült tágítanunk ismereteinket. Amúgy sok jó ismerőst láttunk viszont, sőt, a kedves sofőr bácsink (akinek ez úton még egyszer köszönünk mindent!) találkozott rég nem látott unokatestvéreivel is. Azt is megtanultuk, hogy Vásárhelyen nem mindig szokás az ajtót becsukni, de ha nincs kijelölve olyan személy, aki ezt a nemes feladatot végrehajtsa, akkor magunkénak kell éreznünk ezt a szerencsét és egyenként vállainkra vehetjük ez feladatnak nehézségeit. 
 
Végkövetkeztetés: váratlan fordulatokat könnyen tudunk kezelni. Kemény gyerekek vagyunk, az biztos. Mindenesetre ritka díszpéldányai voltunk annak a diákfajnak, mely szabadon beszél bemutató közben és nem teszi zsebre a kezét. Jövőre? 'om trăi şi 'om vedea!
 
                                                                                    Deák Anna, XII. R
FaLang translation system by Faboba
December 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6