Hírek

Pénzmágnes-Kulcs

Bővebben...:

The Duke of Edinburgh's International Award

Bővebben...:

Kedves Szülők, Kedves jövendőbeli előkészítős Diákok!

Bővebben...:

ADVENTI HÍRNÖK, FRISS FENYŐÁG

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

A kollégiumi napok a kolosvári János Zsigmond Unitárius Kollégium egyik legszínesebb rendezvénye. Lehetőságet ad a kilencedikeseknek mégjobban megismerni a kollégiumot és diákjait, és miért ne még a nagyobbaknak is ad felfedezni valót.
 
 Idén sem maradhatott el ez a rendezvény. 2OO8 november 12 és 15 között került megszervezésre. A szerda délutáni megnyitón fellépett a Péterffy Gyula kórus illetve a diákok adtak elő néhány verset. Ezt követően átadták Szígyártó Arabella XII. H osztályos diáknak a Mikó Imre ösztöndíjat, amelyet az egykori jogász, politikus, egyházi főjegyző emlékére alapított a család, majd ezt követte az Orpheus zene- és rajzkabinet ünnepélyes megnyitója. A napot a színjátszókör legújabb darabjának bemutatásával zártuk, amelynek címe Quo Vadis?, azaz merre tartasz és a világ elpusztulásának utosó 7 napját mutatták be. Egy igen pesszimista szemléletmód jelent meg a darabban, viszont rádöbbentett sokunkat arra, hogy mennyire engedünk a modernkor csábításainka, és hová is vezethet ez a sok csábítás.
 
A kollégium első teljes napját a diákok tudományos dolgozatainak bemutatásával kezdtük. Közelebbről megismerhettük Reményik Sándor költészetének transzilvanista vonásait, Kolozsvár fejlődésének előnyeit és hátrányait, tudomást szereztünk arról is, hogy minden mozdulatunkkal tulajdonképpen valamit kifejezünk, valamit közlünk, és a mozdulataink sokszor többet elárulnak, mint a verbális kommunikációnk, majd a biciklitúrát, mint a környezetünk megismerésének és védelmének egyedi formáját ismerhettük meg. A bemutatott dolgozatok mindenike szerepelt a TUDEK-en, Marosvásárhelyen.
 
 A  hagyományos lepkevadászattal folytatódott a nap, amelyet rendhagyóan a tavaly végzett diákok szerveztek meg. A lepkevadászatot követte a kilencedikesek beavatásának ünnepélye, azaz a gólyabál. Ifjúsági istentisztelettel kezdtünk, amin a kilencedikesek láthatták azt, hogy mindenki volt egyszer kilencedikes, még a tizenkettedikesek is, és ők is túlélték a gólyabált, ezért nem kell elhinni a sok rémtörténetet. Majd következett a próbák sorozata, amely rövidségével felülmúlt minden elvárást, majd ezt követte a megérdemelt szórakozás. Eközben érkezett meg a kórus vendégcsapata, a budapesti Árpád gimnázium kórusa, akik résztevettek a kollégiumi napok progjamjaiban.
 
A pénteki nap hagyomány szerint ifjúsági istentisztelettel kezdődött, amelyet a végzős diákok állítottak össze. Ezt követően a kollégium kórusának illetve a vendég kórus közös éneklése következett. 
 
Az iskolatörténelmi vetélkedő volt a következő program, aminek felvezetése előtt sor került az iskolaújság, Cipó idei kiadásának első számának a bemutatására. Majd következett maga a vetélkedő, amelyen minden osztály képviseltette magát, és itt is bebizonyosult, hogy aki, mer az nyre, ugyanis a XII. H osztály csapata nem remekelt a versenhy leforgása alatt, viszont az utolsó mozzanatnál, azaz a licitnél, minden pontjukat egy kérdésre tették fel, így sikerült megduplázni az összeget, és az addig hibátlanul válaszoló, viszont félénkebb XI. R csapatát csupán néhány ponttal megelőzték.
 
Ezt követően egy mozgalmasabb programban vehettünk részt, az röplabda, foci és asztalitenisz iskolai döntőjére került sor, illetve a fő atrakció a tanár-diák mérkőzés volt, amely ezúttal is a legbarátságosabb mérközésnek bizonyult. 
 
Pihenésként Kurdics Mihály kecskeméti nyugalmazott alezredes drogprevenciós előadását kísértük figyelemmel. A diákoknak szánt bemutatásán kissé kerserves humorral mutatta be a drogok fajtáját, hatásait illetve azt, hogy hova is vezethetnek. Külön tartott előadást a felnőtteknek, amelyben figyelmeztette a szülőket arra, hogy a drog már nem nyugati próbléma, nem csak televizióban szereplő valami, hanem a közelünkben van néhány tippet adott arra, hogy hogyan is lehetne elkerülni azt, hogy a gyerek drogos ügyekbe keveredett, vagy mik az erre utaló jegyek. A gyakrabban előfordulő drogokból mutatott néhányat és a szülők kezébe adta. Mindkét előadás nagyon hatásos volt, illetve remélhetőleg tanulságos is.
 
A napot egy fantasztikus koncert zárta, Răzvan Krivachi és barátai, az idei Aranyszarvas fesztivál győztesei tartottak egy fergeteges koncertet illetve egy kis kézkéréssel fűszerezték az este szépségét.
 
A kollégiumi napok mindig valami meghatározó esemény függvényében vannak megszervezve, idén az unitárius egyház megalakulásának 44O. évfordulójával kapcsolták össze, amelynek a vasárnapi ünnepi istentisztelete zárta a szinte ötnapos kollégiumi rendezvényt. Az ünnepi istentiszteleten a kollégisták felléptek egy verses összeállítással illetve a két kórus éneklése fokozta a rendezvény hangulatát. 
 
Az istentisztelet lejártával szinte midnenik osztály külön-külön elment kirándulni, illetve az Árpád gimnázium kórusát torockóra vitte néhány kórustag.
 
Ahhoz, hogy a kollégiumi napok hangulatát bárki is megérthesse vagy egy keveset is mégérezhessen belőle feltétlenül el kell látogatni a jövő évi kollégiumi napokra, mert egy egyszerű elíráson keresztül nem igazán lehet elképzelni a nagy nyüzsgést-forgást. Tehát előzetes meghívással mindenkit nagy szeretettel várunk a 2oo9-2o1o. iskolaévi kollégiumi napokra.
 
                                                                                                            Jobágy Júlia, XII. H
FaLang translation system by Faboba
December 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6