Hírek

Könyvkapkodó

Bővebben...:

Milan Dzilsky Slovak motorbiker's presentation about Siberia

Bővebben...:

9-10. heti gyümölcsnap

Bővebben...:

SzékelyKapuk-ZöldKapuk

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

Már lassan közeledett a Karácsony, amikor a János Zsigmond Unitárius Kollégium XI.R osztálya, vagyis mi, végkép elhatároztuk, hogy idén együtt töltjük 2008 utolsó napjait és 2009 legelejét, úgy ahogyan azt ilyenkor szokták: egy csomó fiatal egy helyen, jó hangulat közepette, sok kaja mellett. De ez valahogy mégis más volt, megpróbálom elmesélni, hogy miért, de semmit nem ígérek:

Tehát az egész úgy kezdődött, hogy december 30.-án reggel 8 fiatal 10 órakörül felült a Bukaresti gyorsra, na de nem kell megijedni a jegy csak Medgyesig szólt, mivel a cél Magyarsáros volt. Tudniillik egyik osztálytársunk Emese és az anyukája jóvoltából idén itt tölthettük a Szilvesztert, ami nagy dolog, mert 20 középiskolás számára házat biztosítani 4 napra ráadásul Szilveszter időszakára nem egy életbiztosítás, a lényeg az, hogy bíztak bennünk és mi ismét nem okoztunk csalódást.

 A kis elkalandozásom után visszatérve a vonatozásra: elindultunk Kolozsvárról, hogy elejébe nézzünk az idei évfordulónak. Az osztály maradék résztvevő részét apránként vettük fel, először az Aranyos mentieket az aranyosgyéresi állomáson, majd a torockói osztálytársakat Nagyenyeden. Az elég hosszú utazás (Kolozsvár-Medgyes 3 óra), egyáltalán nem volt unalmas, mert volt mit megtárgyalni, elvégre rég nem láttuk egymást a "hosszú" vakáció miatt és ennek heve és az egyre csak növekedő banda jobban s jobban fokozta a hangulatot. Aztán délután 1 órakörül beért a vonatunk a Medgyesi állomásra. Itt várt minket az a kedves buszos bácsi, aki elvitt minket Sárosra. Útközben az oszi (Solymosi Zsolt) is felbukkant az autóval a hátunk mögött, ugyanis ő autóval jött, mert egy lelkésznél sohasem lehet tudni mikor hív el a kötelesség, meg otthon hagyni a most már legendás Audi 200-t... Nem!

 Csak 4 napra mentünk, de megkell hagyni, hogy ennek ellenére az Audi tele volt mindenféle hasznos dologgal. A lényeg az, hogy megérkeztünk Emeséjékhez, berendezkedtünk és egy jót ettünk az Emese anyukaja által készített kitűnő ebédből. Mire berendezkedtünk már lassan beesteledett. Megvolt az első mosogatás, az első kártyázás az első üdvözlő párnaháború, Edvin megmutatta, hogy hogyan kell leülni egy agyba, tesztelve ez által annak a rugalmasságát. A probléma viszont ott volt, hogy ez egy régi vetett ágy volt, ami épp nem volt tele paplanokkal, meg párnákkal, éppen ezért volt nehéz a felismerése, pedig Edvinnek van tapasztalata kalotaszegi vetett ágyak terén, s szerintem ez sem volt sokkal különb. De megtörtént, az ágy kissé rugalmatlannak tűnt, olyannyira, hogy a tartólécek kijöttek a helyükről és Edvin, finoman fogalmazva közelebb került valamelyest a földhöz. Le is vontuk a következtetést, miszerint nem ajánlatos régi szalmás vetett ágyra úgy leülni, ahogyan azt osztálytársunk mutatta. Aztán elkezdtük, amit leginkább szeretünk néhányan: Maffiázni, ami azért nem jó dolog, mivel ha mi egyszer elkezdünk Maffiázni és Edvin a paraszt szerepet kapja, egymás után több körben is és nem szavazzák ki már a játék elején, a hangulat oly annyira a tetőre hág, hogy csak korahajnalban fejezzük be, de szerencsére nem így történt, mert akkor elég hamar kiütöttük volna magunk már Szilveszter előtt.

Nagyon laza napjaink voltak, mert minden reggel 11 körül keltünk, nem kellett siessünk sehova. A kártyás csapat már reggeli előtt elkezdte a játszmáit, de aztán mikor jött az ötlet, hogy "Maffia" akkor ők is félredobták a kártyákat és beszálltak a csapatba. Persze az éneklést sem hagytuk ki Ákos mester gitár kíséretében. Este persze széles vásznas filmvetítés volt a kissé himlős falon. A filmnézés receptje körülbelül így nézett ki egy csipetnyi "színes" akció, kevés rock történelem, keleti kultúrával fűszerezve. 

De elérkezett 2008 utolsó éjszakája, amit általában ünnepléssel szoktak tölteni, hát mi sem cselekedtünk másként, elvégre ennek jegyében hagytuk ott a Kincses várost és merészkedtünk idegen terepre. Így ismét beindítottuk mozinkat és fél 11 körül elkezdtük búcsúztatni az Óévet XI.R módra. Előkerültek a gyertyák és félhomályban, meghitt hangulatban mondtuk el az elmúlt év emberformáló, egyenként személyes, tanulságos tapasztalatait. Megosztásra kerültek a pozitív élmények, felfedezések, megvalósult célkitűzések. Így feltöltődve, tisztább életcélokkal, egy év tapasztalatával indultunk ki a falu főterére, hogy hátrahagyjuk egy év kudarcait, bukásait, negatív élményeit és egy év tapasztalatát megosztva egymással vágjunk neki a 2009-es évnek. 

A felhajtás követően visszaérve a szállásunkhoz egy sikeres pezsgőbontás után jöhetett a tűzijáték Edvin, Hege, Levo és Robika vezetésében. A fényáradatot egy "kis" bulizás követte, aztán találjatok ki mi következett... hát MAFFIÁZÁS, egészen reggelig. 

Másnap, már 2009-ben, délben, amikor felébredtünk az oszi jóvoltából ágyba kaptuk a reggelit. Falusi újévi jószokás szerint elvitték a kapunkat, vagyis az Emeséjéket, ami kissé kellemetlen volt, de mivel a tisztelt tolvajoknak sem volt kőből a szívük egy telefonhívással elárulták, merre keressük. Hát nem akárhova, hanem óvodába vittek a kaput, amit nem igazan értek, hiszen vakáció volt, hol volt itt a szellemesség. Ezután, nehogy mindenki azt higgye, hogy csak a Maffiázáshoz meg a kapunk óvodából való hazakíséréséhez értünk, néztünk egy kis TV-t is. Meg kell mondjam nem olyan az osztállyal a TV  nézés, mint otthon egyedül a távirányítóval a kezünkben feküdni, sokkal jobb, jobbak a poénok, beindul a fantázia, jön egy pár jó beköpés, egy-egy párnacsata, süteményezés meg miegymás, de nehogy meghazudtoljuk önmagunkat a sok TV nézéssel, nekiestünk a Maffiázásnak, mivel ez volt az utolsó esténk itt, rövidebbre fogtuk a megszokottnál, elvégre másnap korán kellett keljünk. 

Elérkezett a szomorú hazaindulás napja is. Csupán egy dolog volt, ami kissé felvidított minket, mégpedig az időjárás, ugyanis elkezdett hullni a hó. Ami mondjuk egy kicsit keresztbe is tett nekünk, mert a kisbusz alig akart kimászni a magyarsárosi völgyből és már úgy nézett ki, hogy közel vagyunk, ahhoz hogy elkéssük a vonatot, szerencsére az is késett 15 percet, úgyhogy végül a vonat lekésés elmaradt és elindultunk Kolozsvár irányába.

Így tehát a végére fajós lábujjal, köhögve, himlősen, de fantasztikus szilveszteri élményekkel teli és tiszta lappal várjuk ennek az évnek is a kihívásait, hogy újra zsonglőrözzünk a számokkal, a képletekkel, másokat kecsegtessünk versekkel, énekekkel, színdarabokkal és élvezzük iskolás éveinket, mert most már egyre inkább azt valljuk: túl hamar eljön az a pillanat, amikor el kell váljunk egymástól. De azt mi döntjük el, hogy az iskola befejezésével ezeknek a szép dolgoknak is véget vetünk, vagy minden mehet, úgy ahogy eddig, csak kicsit érettebben.

Akinek még nem mondtuk: Boldog Új Évet Kíván a János Zsigmond Unitárius Kollégium XI. R osztálya. 

                                                
                                                Márton Csaba-Botond, Józan Júlia, Fülöp Emese, XI. R

FaLang translation system by Faboba
December 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6