Hírek

Karácsonyi ünnepély a líceumban

Bővebben...:

Kolozsvári Magyar Líceumok közötti Röplabda Bajnokság

Bővebben...:

Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) középiskolás program döntője

Bővebben...:

Könyvkapkodó

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

A Kolozsvári televízió riportfilmje

Bíró István művészfotói 

 A bál előkészületei egypercben


Újra fejedelmi kertet varázsoltak a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarára szombaton délután a szervezők, hogy méltó helyszíne lehessen az idén második alkalommal megszervezett udvari bálnak, a végzős diákok nagykorúsítási ünnepségének. A gyönyörű virágdíszek, a rögtönzött táncparkett, a gondosan felfújt léggömbök, a Classis együttes alkalomhoz illő zenedarabjai, a báli ruhák halk suhogása mind-mind hozzájárult az emelkedett hangulat megteremtéséhez.

  001 7858_jzsuk_udvari_bal2012 
Az idén is Fekete Attila ceremóniamesterre bízták a májusi bál levezénylését. A nagykorúsított diákok alkalomhoz illő öltözetét és gyönyörű táncát csodálva a közönségnek könnyen elakadt a lélegzete. Czire Szabolcs a szülői bizottság elnöke egy perui titkos kerthez hasonlította az iskola udvarát. – A kert attól különleges, hogy minden aranyból van benne, hogy emlékeztesse az embereket mindarra, ami valaha értéket képviselt – mondta megnyitójában. Hozzátette: több mint 150 ember dolgozott azért, hogy ez az iskola aranykert legyen a végzős diákok számára. – Ez olyan iskola, ahol örvendenek a nyüzsgő gyerekeknek – hívta fel a figyelmet a kollégiumi tehetséggondozás fontos szerepére.
002 7866_jzsuk_udvari_bal2012
Popa Márta iskolaigazgató a többi között arról beszélt, hogy bár a felnőtté válás hosszabb folyamat, a diákok mégis az udvari bálon táncolják be magukat az idősebbek világába, megkapják a kitűzőket annak reményében, hogy felelősen fognak élni és dönteni. – Engedd, hadd menjen! Szól a biztató dal, de soha ne feledd milyen volt! Milyen volt ok nélkül örülni. Milyen volt „gyermeki szívvel fontosnak látszani, nagy komolyan az asztalfőre ülni, gyöngyöt dobálni, semminek örülni, sóhajtva rossz ruhákat ölteni”. És fontosnak látni apró kis dolgokat, gyémántfoltot a szálló homokban, szivárványt az esőcseppben, anyai szót a hangzavarban, apai kézfogást a bizonytalanságban, tanári dorgálást vagy biztatást, saját arcodat látni barátaid szemtükrében. Vidd magaddal a ma húzódó láthatatlan határon túlra gyermekkorod legszebb, legőszintébb pillanatainak batyuját! Zárd ezeket a biztos helyre, szíved mélyére, lelked rejtett zugába. És felnőttkorod megpróbáltatásai közepette engedd majd magadhoz ezeket, hogy néha színt vigyenek a szürkeségbe, és fényt gyújtsanak az éjszakában – látta el útravalóval végzős diákjait Popa Márta.
006 7914_jzsuk_udvari_bal2012
Az elegáns és igényes koreográfia alapján felépített maturándusztáncot követően Márkos Mózes XI-es diák szólt a búcsúzó diákokhoz. – Az utolsó pár lépés egyike a nagykorúsítás, hiszen ez a nagykorúság tánca. Pár hét múlva kiszabadultok a „ketrecből”, és saját magatok urai lesztek. Reméljük, hogy a kollégiumi értékrend szerint élitek tovább az életeteket – búcsúztatta társait Márkos Mózes. – Vigyázzatok, nehogy letapossanak benneteket a nagyszobában! – célzott a felnőttkor nagyszobájára.
 
Gál Katalin a nagykorúsítottak nevében beszélt az ünnep varázsának és harmóniájának fontosságáról, majd feltette a kérdést, ami a felnőtté válás küszöbén minden diákot foglalkoztat: mit is jelent felnőtté válni? – A nagykorúvá válás felelősséget jelent, és csak rajtunk múlik, hogy a kollégiumban elsajátított értékeket hogyan alkalmazzuk a jövőben.
011 7935_jzsuk_udvari_bal2012
Fóris-Ferenczi Rita tanárnő ezúttal szülőként köszöntötte a pedagógusokat. A tanári pálya kettősségére utalva elmondta: a folyamatos újjászületéshez mindig „meg kell halnia” bennünk valaminek ahhoz, hogy évente egy újabb generációt indítsunk útnak. – A kollégiumban csodadolgok esnek, köszönet érte a pedagógusoknak – összegzett Fóris-Ferenczi Rita a csillagászati felnőtté válás megpecsételésekor.

A pezsgős pohárköszöntőt a végzős diákok koreográfiáját betanító versenytáncos pár – Turós Anita és Kovács Zoltán – tánca követte, majd a maturandusok táncában gyönyörködhetett ismét a közönség, és a maturandus-válasz (tánc a szülőkkel) sem maradt el.
012 7936_jzsuk_udvari_bal2012
A remek hangulatot csak fokozták a finom ételek és italok. A szervezők a szórakoztatásról is gondoskodtak: Markó Botond ének- és mesemondó, valamint a Kolozsvári Magyar Opera művészei léptek fel a délután folyamán, és a tombolanyeremények is gazdára találtak. 
 
 
Forrás: Szabadság napilap

Bővebb fotóriport - Fotókat készítette Biró István

FaLang translation system by Faboba
Január 2019
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3