Hírek

2020/2021-es tanév előkészítő osztályaiba történő beiratkozás

Bővebben...:

Matematikatanár - álláshirdetés

Bővebben...:

Az Unitárius óvoda dadus/takarító állást hirdet

Bővebben...:

Tájékoztató iskolánk elemi osztályainak tevékenységeiről

 

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

 Megemlékezés október 6-án - 2011

Október 6. gyásznap a magyar történelemben. Ezért ezt a napot nem hagyhatjuk figyelmen kívül, anélkül, hogy emlékeznénk a tizenhárom férfira akik elsőként bűnhődtek az elvesztett szabadságharc után, büszkén viselve a vértanúhalált, melyet a nép elrettentéséül szántak.

Erre a napra emlékezve szervezte meg a János Zsigmond Unitárius kollégium az immár hagyományossá vált október 6.-i megemlékezést. A helyszín a kollégium díszterme, az időpont reggel 8 óra volt.  A megemlékezés egy rövid áhítatból, majd Korodi Alpárnak, a kollégium történelemtanárának előadásából állt. Korodi tanár úr arról beszélt, hogy mit mondhat ma október 6. az embereknek. Hiszen mindenkinek mást jelent, jelenthet, nem csak elborzadást, gyászt. Október 6. nem csak egy nap, jelenti az egész szabadságharcot, a győzelmeket és vereségeket, a küzdeni akarást a szabadságért, dícsőséget , bátorságot, s ez az amit ezek a hősök életükben, de haláluk után is üzennek nekünk.

Az előadás után néhány kollégista, valamint az iskola zenekara tartott rövid műsort, megemlékezést. Tizenhárom diák a tizenhárom aradi vértanút megjelenítve mesélte el október 6. történetét, s felsorolták a kivégzettek neveit. Ezután egy alkalomhoz illő zeneszámot játszott el a zenekar. A megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével zárult.

Az előadás rövid volt ugyan, de fontos, hisz október 6. egy olyan nap a történelemben, amiről szükséges megemlékeznünk, tudnunk róla, hisz történelmünk nagy alakjai szenvedtek mártírhalált e napon, büntetésül bátorságukért, elveikért.

                                                                                    Péntek Borbála XI.R

FaLang translation system by Faboba
április 2020
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3