Hírek

Matematikatanár - álláshirdetés

Bővebben...:

Az Unitárius óvoda dadus/takarító állást hirdet

Bővebben...:

Tájékoztató iskolánk elemi osztályainak tevékenységeiről

 

Bővebben...:

CESAROM® támogatás

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

VIII. Atlantisz harangoz országos  szavalóverseny


Április 11-13 között nyolcadik alkalommal rendezte meg a Phoenix Könyvház és a János Zsigmond Unitárius Kollégium az immár hagyományosnak mondható Atlantisz harangoz szavalóversenyt. A rendezvény sikerességét és elismertségét is jelzi az a tény, hogy idéntől a Tanügyminisztérium elismert versenynek tekinti.
Az idei Atlantisz tematikája Hitélmény a költészetben volt, a kötelező vers pedig József Attila: Tanítások című versének egy részlete. 44 verskedvelő diák vett részt a két kategóriában (IX-X. és XI-XII.) zajló versenyen.
A megnyitó április 11-én kezdődött áhítattal, melyet Tótfalvi Tamás teológus tartott. Ezt követően dr. Szabó Árpád unitárius püspök, Popa Márta igazgatónő és Solymosi Zsolt vallástanár s főszervező köszöntötték a jelenlevőket. Lehőcz Zsuzsa és Kófity Annamária volt Atlantiszosok szavalata és a kollégium Péterffy Gyula kórusának ajándékdalai zárták a megnyitót. 
A  vitaest meghivottja Visky S. Béla teológiai tanár volt, aki kiselőadást tartott a vallásos költészetről, majd a diákok számoltak be arról, hogy milyen érzés és élmény volt vallásos verseket olvasni, keresni. Öröm volt hallani a fiatalok szájából azt, hogy igenis van a 21. században is létjogosultsága a vallásos költészetnek, s bizony sokan azt is bevallották, hogy nehéz volt eldönteniük a szabadon választott verset, mert számos olyan alkotásra akadtak, melyek valamilyen módon saját hitvilágukat, hitélményüket tükrözték.
Másnap került sor a versenyre, ahol sok jól felkészűlt diák színvonalasan  szavalta el a két verset. A díjkiosztás előtt Márk Attila koncerten vehettek részt a diákok a díszteremben, s közben a zsűritagok,  Rekita Rozália, Jancsó Miklós színművészek, Nagy Réka filológus , Pop Ioana a Phoenix Könyvház részéről és László György író eleget tettek annak a nehéz feladatnak, hogy eldöntötték, kik voltak az idei év legjobbjai.
IX-X. osztály: 
I.díj: Szabó Brigitta, Kolozsvár, Báthory István Elméleti Líceum
II. díj: Popa Tímea, Kolozsvár, János Zsigmond Unitárius Kollégium
III. díj: Antal Enikő, Kolozsvár, Református Kollégium
Okleveles különdíjban részesült Csengeri Boglárka a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumból, Jánó Erika a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumból, Török Karola a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból és Nagy Noémi a kolozsvári Református Kollégiumból. Dicséretet kapott Csomós Zsuzsanna a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból és Báncs Kinga Emese a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképzőből.
XI-XII. osztály:
I.díj: Pál Emőke, Székelyudvarhely, Tamási Áron Gimnázium
II. díj: Szakács Brenda Leila, Kolozsvár, János Zsigmond Unitárius Kollégium 
III. díj: Fóris-Ferenczi Gábor, , Kolozsvár, János Zsigmond Unitárius Kollégium 
Okleveles különdíjban részesült Orosz Klára a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, Demény Ágnes a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumból, Gombos Hunor a szovátai Domokos Kázmér Iskolaközpontból, Albert-Nagy Ákos István a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból és Szász Réka a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumból. Dicséretet érdemelt Gruer Zsuzsanna, a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákja, valamint Máté Loránd a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumból. László György szimpátia díját Lackó Orsolya, Popa Tímea és Szabó Brigitta vehette át.
Mindkét kategória díjazottai egy-egy serleget és könyvjutalmat vettek át, melyeket a Phoenix Könyház és annak egyik fiatal tagja, az ötödikes Simon Kamill biztosított. Köszönet érte.
Úgy érzem, az idei Atlantisz is sikerses volt, s hiszem, hogy a további is az lesz, mert a kollégiumi életének már szerves részévé vált, mert a résztvevők úgy búcsúznak el egymástól, hogy „Jövőre ugyanitt találkozunk”- és ez már kötelez, s mert a háttérben mindig ott vannak nemcsak önzetlen  támogatóink, hanem azok  a kollégista diákok és tanárok is, akik lelkesen segítenek a szervezésben.                                                                                                                                     Dénes Éva magyartanár

FaLang translation system by Faboba
Február 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1