Hírek

Bentlakás szobabeosztás

Bővebben...:

Az előkészítő osztályok névsora

Bővebben...:

Látogatás a kolozsvári Román Nemzeti Bank épületébe XI.R

Bővebben...:

Nyolcadikosok Ballagása és ünnepi műsora

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

XII. Atlantisz harangoz országos  szavalóverseny

Csend és hangok játéka az unitárius kollégiumban


Tizenkettedik alkalommal kondultak meg Atlantisz harangjai a János Zsigmond Unitárius Kollégium Dávid Ferenc imatermében, az elmúlt hétvégén megszervezett szavalóvesrenyre gyűjtve össze a költészet szerelmeseit. Az unitárius kollégium és a Phoenix Könyvház közösen szervezett vetélkedőjének péntek délutáni megnyitóünnepségén Udvari Tímea másodéves színis hallgató szavalatát és Csécs Márton unitárius segédlelkész rövid áhítatát követően Solymosi Zsolt szervező köszöntötte a résztvevőket. A szépen becsomagolt könyvek, serlegek, gyertyafény sem hiányozhatott az idei szavalóversenyről, a versünnep családias hangulatát pedig tovább fokozták a kolozsvári Karaván együttes saját feldolgozású megzenésített költeményei, saját dalai.

Popa Márta iskolaigazgató megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a költészetet, a verset ünneplik áprilisban. – Iskolánk évszázadok óta magas szinten műveli az irodalmat, költészetet, és ez kötelez minket arra, hogy méltók legyünk elődeinkhez – mondta. – Minden iskola életében vannak felemelő pillanatok, és ez is egy ilyen alkalom. Mi általatok élünk a versben, és társaitok vagyunk a költészet szeretetében – fűzte hozzá, majd kiemelte az együttlét jelentőségét, hozzátéve: „akik ma idejöttünk, letettük szívünk zálogát a költészet mellett”.

Az idei Atlantisz harangoz szavalóversenyt – a tavalyi rendezvénytől eltérően – a tanügyminisztérium ismét az általa elismert versenyek közé sorolta. Váradi Izabella, az oktatásiminisztérium kisebbségi főosztályának tanácsosa őszintén beismerte, hogy a tanügyminiszterrel folytatott egyeztetések során nem volt mindig biztos abban, hogy az idei Atlantisz vetélkedő élvezni fogja a szaktárca támogatását, éppen ezért tölti el boldogsággal, hogy ez az álom mégis valóra vált. Megjegyezte: a verseny hangulatát nem a minisztériumi elismerés, hanem az általa képviselt szellemiség, lelkület alapozza meg. – Azt a hangulatot, amit a szervezők megteremtenek, a minőségi kultúrát, a találkozás lehetőségét semmivel sem lehet pótolni – hangsúlyozta a tanácsos, külön megköszönve, hogy a minisztérium képviseletében részt vállalhat a szervezésben.

Szilágyi Mátyás főkonzul elmondta: sokan nem értik, hogy a lelki érintkezés mennyire fontos. – Olyan szellemi beruházás, amely építi a lelket, és csak évek múltán vezet eredményekhez – hangsúlyozta.

Solymosi Zsolt külön megköszönte a tizenkét településről érkezett 34 versenyzőnek a jelenlétet, pedagógusaiknak pedig a diákok felkészítésébe fektetett munkát, hiszen tavasszal, a versenyek időszakában és főként vakációban újabb megterhelő feladatnak számított mindez. Az öttagú bírálóbizottság – Fóris Ferenczi Rita, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Tanárképző Intézetének aligazgatója, Váradi Izabella oktatási tanácsos, Rekita Rozália és Jancsó Miklós színművészek, Kocsis Tünde rendező – bemutatása és a Péterffy Gyula gyermekkar ajándékdalai zárták a péntek délutáni megnyitót Majó Julianna karnagy vezetésével. A rendezvény első napját a Hangod vagyok, csendem vagy, csended vagyok, hangom vagy – különleges ismerkedési est zárta Kocsis Tünde vezetésével, majd kötetlen gitáresten készülhettek a másnapi versenyre a középiskolás diákok.

A IX–X. osztályos kategóriában első díjat érdemelt a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumból érkező Vári Vivien, második díjat kapott Géczi Júlia szintén a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum diákja, a harmadik díjat pedig Tőtszegi Zsuzsannának, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjának ítélték oda. Dicséretek: Vass Márton, Marosvásárhelyi Református Kollégium; Brassai Brigitta, szászrégeni Lucian Blaga Iskolaközpont; Oláh Szilárd, Kolozsvári Református Kollégium, és Szűcs József Eduárd, nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium. Erdélyi Napló különdíj: Másody Lilla, kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium.

A XI–XII. osztályos kategóriában első díjat kapott Komsa Tamás, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja, második díjban részesült Popa Márta Annamária, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, harmadik díjat érdemelt Bartalis Bernadett, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum tanulója. Dicséretek: Buchmann Wilhelm, Kolozsvári Református Kollégium; Bajkó Edina, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont; Szabó Rita, csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum; Stefan Renáta, szovátai Domokos Kázmér Iskolaközpont. Phoenix Könyvház különdíj: Popa Márta Annamária, kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium.

A szombat délutáni kiértékelést, díjkiosztást Földes László Hobo Pilinszky János-estje követte az imateremben. 


Forrás: Szabadság, 2012. április 19. 

 


FaLang translation system by Faboba
Október 2019
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3