Hírek

VIII-os diákok ismerkedő és felkészítő hétvégéje

Bővebben...:

Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny

Bővebben...:

Protestáns Felekezetek Országos Olimpiája

Bővebben...:

Matematikaversenyeken elért eredményeink

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

„A mesék világa, melyet én bejártam, színekben pompázó világ."

 

„A mesék világa, melyet én bejártam, színekben pompázó világ."- ekképp vélekedett a mesék világáról  Benedek Elek, a nagy mesemondónk.

Egész generációk nőttek fel Elek  apó meséin, az ő tolla alatt váltak a népmesék mind nyelvezetükben, mind meseszövésükben igazán irodalmi értékké. Erre a csodálatos  mesevilágra mindig is szükség volt, van és lesz. A mese rendkívül hasznos és nélkülözhetetlen gyermekeink fejlődésének szempontjából, hiszen ennek segítségével gazdagodik a fantáziájuk, szókincsük.  A mese nem csak szórakoztató, hanem jelentős részben nevelő hatású is.

2006 óta minden szeptember végén, Benedek Elek születésnapja körül a népmesét, a mesevilágot próbáljuk felidézni, ünnepelni  a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban.

Az idén szeptember 26-án került erre sor, amikor megszerveztük az elemistáknak szóló  maratoni meseolvasást.

Az olvasás mellett a gyermekek új  információkkal gazdagodtak. Elbeszélgettek  a maraton szó jelentéséről, meghallgatták Pheidippidész  görög katona legendáját, és még azt is megtudták, hogy Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át a Népmese Napjaként tiszteljük.

Az idei év   kiemelkedő, mivel ebben az évben ünnepeljük a nagy székely mesemondónk születésének 150. és halálának 80. évfordulóját.

A maratoni meseolvasási láncot a II. osztályosok kezdték, majd a III., IV. osztályos tanulók folytatták. Egyszerre négy tanuló foglalt helyet az asztalnál.A szülő a gyermeke  mögött ült, és szükség esetén kisegítette az olvasásban, ezzel is biztonságot nyújtva neki.

A tanulók nagy része szépen olvasott, de ennek a rendezvénynek nem is a folyékony, hibátlan olvasás volt a célja, hanem az olvasás megszerettetése,  a mesék iránti szeretertetre való nevelés .

Az évről évre megrendezett maratoni meseolvasást sikeresnek mondhatjuk, de bízunk abban, hogy jövőre  még többen csatlakoznak a mesék színekben pompázó bölcs világához.

Török Melinda Enikő

tanítónő

FaLang translation system by Faboba
április 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6