Hírek

Az érettségi vizsgajegyek fellebbezésével kapcsolatos tudnivalók

Bővebben...:

A Teológia (Humán) osztályba iratkozók számára tartott online beszélgetések eredményei

Bővebben...:

Fontos tudnivalók a IX.osztályba való beiratkozásról

Bővebben...:

A Teológiai (Humán) osztályba iratkozók számára tartandó online beszélgetés beosztása

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

 Körmöczi János Tehetségnap - 2013


I. Erdélyi Tehetségnap

1

 


 

 

Tehetségtábor Félixen

Fizika tehetséggondozó műhely

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a János Zsigmond Unitárius Kollégiumot a felkért akkreditációs szakértők helyszíni konzultációja és értékelése alapján 2012 júliusában – az erdélyi iskolák közül elsőként – Akkreditált Kiváló Tehetségpontnak nyilvánította


A János Zsigmond Unitárius Kollégium Erdély egyik legrégibb és egyik legelismertebb iskolája, amely felekezetre való tekintet nélkül esélyt adott a legnehezebb időkben is a tanulásra. Az intézmény a tolerancia, a nyitottság, a tudás és az élő hit jegyében oktatott és nevelt több évszázadon keresztül. A tehetséggondozás mindig fontos cél volt, nemhiába van a homlokzatra vésve, hogy „MUSIS ET VIRTUTIBUS, a múzsáknak és erényeknek." „A tudás mellé egy köböl erkölcsöt" a mottónk, amelyre még Berde Mózes jótevőnk figyelmeztetett. Ezt a szellemiséget vállalták és hirdették azok a személyiségek, mint Körmöczi János, Brassai Sámuel, Kriza János, Berde Mózes, Bölöni Farkas Sándor, Mikó Imre, Kővári László, Pákey Lajos, Balázs Ferenc, Szabédi László, Létay Lajos, Sánta Ferenc stb.


Ők ebben az intézményben kezdték és végezték középiskolai tanulmányaikat, tanultak vagy tanítottak. Jelenleg intézményünk akkreditált ECDL számítógépkezelő és ECL nyelvvizsgaközpont.

A 2010-es tanévben számos projektben vettünk részt, ezek közül a legfontosabb az EUROSCOLA pályázat, mert említett tanévben csupán két intézménynek sikerült ezt elérnie.

A reál és humán tantárgyak mellett  művészeti oktatásban részesül minden diák, ami sokirányú lehetőséget biztosít: zene, képzőművészet, néptánc stb. 

Tíz éve országos szavalóversenyt szervezünk  Atlantisz Harangoz címmel. Intézményünk szervezi a Körmöczi János  megyei kísérleti fizikaversenyt, a Vermes Miklós-Öveges József  fizikaverseny helyi szakaszát, az elemisták számára a Most szólj Rigó megyei szavalóversenyt és Maratoni Meseolvasásis.

Kiemelkedő eredményeink vannak a tantárgyversenyek megyei, országos és nemzetközi szakaszain. 2010-ben 109 megyei, 25 országos és nemzetközi díjjal, valamint több dicsérettel tértek vissza diákjaink.

 

Tehetséggondozási tevékenységünk bemutatása

A kommunista időszak után újraindított kollégiumban sokrétű tehetséggondozó munka kezdődött meg, elkötelezett és magas szakmai tudással rendelkező szakembereknek, pedagógusainknak és mentorainknak köszönhetően. Elsődleges célunk volt megkeresni és felkarolni a tehetséges vidéki diákokat is, megfelelő körülményeket biztosítani tehetségük kibontakozására és személyiségük fejlesztésére. Diákjaink továbbtanulási aránya országosan is kiemelkedő, 5 éve meghaladja a 94%-ot. A 2009-2010-es tanévben megyei szinten a legjobb érettségi eredményt tudhatjuk magunkénak, de a megyei, országos és nemzetközi versenyeken díjazott diákjaink is igazolják az itt befektetett munka eredményességét.

A tehetséggondozást, a választott célcsoport sajátosságait figyelembe véve  szervezett keretekben végezzük, s a csoportokat korosztályuknak megfelelően alakítjuk ki. A programba való beválogatásnak kidolgozott módszertana van, hasonlóan az eredmények mérésének is, amelyet az alábbiakban mutatunk be. A foglalkozásokat alaposan átgondolt és kidolgozott program alapján végezzük. Az eredményesség leírása érdekében a tanulóknak tehetséggondozó kártyát és teljesítménylapot szerkesztettünk, amelyeket folyamatosan vezetünk, figyelembe véve az egyéni munkájukat, a tehetségműhelyben kifejtett tevékenységüket, valamint a versenyeredményeiket. Bármilyen tevékenységhez és eredményhez pontszámot rendeltünk. Az összpontszám méri és tükrözi a diákok munkájának eredményességét. Pontszámuk függvényében az év végén a fiatalok díszoklevélben részesülnek, és anyagilag támogatjuk a tehetséggondozó táborban való részvételüket.

Célunk a diákok ismereteinek gazdagítása, új ismeretek elsajátítása, versenyekre való előkészítés, képességek, kreativitás, motiváció, szociális és együttműködési képességek fejlesztése. Fontos szempontunk a tanuló erős oldalának fejlesztése, de amennyiben a gyenge oldala gátolja az erős oldal kibontakozását, célunk, hogy egyénre szabott segítséget tudjunk nyújtani a szaktanár, pedagógus, pszichológus, esetleg mentálhigiénés szakemberünk bevonásával. Igyekszünk a megfelelő légkör-munkahangulat megteremtésére, a motiváció erősítésére.

FaLang translation system by Faboba
Szeptember 2020
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4