Hírek

Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciája

Bővebben...:

Földes László Hobo Kolozsváron - Közönségtalálkozó

Bővebben...:

7-8 heti tudománykör elemistáknak

Bővebben...:

Pénzmágnes-Kulcs

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

 Öt éve annak, hogy a János Zsigmond Unitárius Kollégium vezetősége, tanári kara, szülők egy csoportja , a püspök úrral együtt megalapította a szövetséget. Az iskolai munka anyagi és erkölcsi támogatása volt az elsődleges cél, a minőség folyamatos javítása, az iskolán kívüli tevékenységek optimális szervezése és segítése, az iskola és a szülők közötti együttműködés kialakítása és megerősítése, más hazai és külföldi iskolákkal és kulturális intézményekkel való társkapcsolat fenntartása. 

A mindennapi gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Szövetség összegyűjti a szülők , cégek adományait, az alapítványok pályázatainkra küldött támogatását, az egyházi segélyeket, a városi és megyei intézmények hozzájárulását. Ezt követően az igényeknek megfelelően kerül sor a különféle versenyek, táborok, rendezvények szervezésében és anyagi támogtásában való részvételre.
A kollégiumi élethez  állandó programok és rendezvények tartoznak úgy az elemi tagozaton, mint a líceumban. Egyaránt fontos a test és a szellem nevelése, táplálása, ezért a tevékenységek nagyon széles kört fednek le, így minden diák talál tehetségének, képességeinek, érdeklődésének megfelelő foglalkozást.
Az elemi osztályok szintjén említésre méltó a Maratoni meseolvasás, a „Most szólj, rigó" szavalóverseny, ahol a tiszta gyermekhangok tolmácsolják íróink és költőink szavainak ajándékát. Az őszi és tavaszi sportdélelőtt, valamint a folyamatos néptáncoktatás a mozgás élvezetét és szépségét hivatott bizonyítani. Történelmi múltunk  1849. október 6-i eseményei az emlékezés fényeit hozzák gyermekeink emlékműsora révén, a vallástábor pedig egybefonja a vallási ismeretek elsajátítását a játékossággal. A jókedv és vidám hangulat szolgálatát a karácsonyi ünnepély és a farsangi álarcos mulatság teljesíti. Ugyanakkor szólni illik a „Rend a lelke mindennek" tisztasági vetélkedőről, melynek nyertesei jutalomban részesülnek.
Középiskolás diákjaink számára az iskolai év első felében kerül sor a dévai zarándoklatra és az 1956-os megemlékezésre. A Kollégiumi Napok, valamint a Gólyabál egy bemutatkozó eseménysorozatot jelent,  a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciája a tanulók tudományos- és kutatómunkáját jeleníti meg, majd megünnepeljük a karácsonyt, és derülünk a farsangi bál fergeteges hangulatán. A tantárgyversenyek és a rengeteg verseny, amelyeken diákjaink részt vesznek, kitöltik a második félév első felét. Az Öveges József-Vermes Miklós Fizikaverseny meg a Körmöczi János Napok hagyománnyá váltak iskolánk rendezésében, az Atlantisz harangoz országos versmondó versenyhez hasonlóan. A Március 15-i megemlékezés szintén része az iskolai tevékenységeknek. Az év folyamán az iskola - Péterffy Gyula nevét viselő - kórusa teszi ünnepélyessé a különféle rendezvényeket, ugyanakkor szép eredménnyel vesz részt különféle kórusfesztiválokon itthon és külföldön egyaránt. 2009-ben ünnepelte a kórus névadójának 100. születésnapját, egyúttal halálának 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból került sor a kórus zászlójának avatására is. Ahogy az iskolai év vége felé haladunk, a XII. osztályosok nagykorúsítása és ballagása válik aktuálissá, az évzáró ünnepély pedig különféle díjakat és jutalmakat hoz a jó tanulmányi előmenetelű, valamint nagy pontszámot elért diákok számára. A nyarat a biciklitúra, a kórustábor és a jutalomkirándulások töltik ki. Az év folyamán labdajátékok, fitness és aerobik segítik a gyerekek fizikai erőnlétének javítását, megörzését. A lelki-szellemi erő és egészség elérésének és megtartásának egyik fontos módja a mentálhigiéné. 
 
A Szövetség támogatja az iskola rendszeres kiadványait is. A Cipó diáklap kéthavonta, a szülőknek szóló Kenyérnegyedévente jelenik meg. Mivel a felnőttek informálása, segítése is nagyon fontos, meghívott szakemberek közreműködésével tartott rendszeres előadások révén próbálunk a felmerülő kérdésekre válaszokat kapni.
 
Egy idézet szavaival zárnám ezt az ismertetést, nehány olyan gondolattal, amely jó, ha elkísér a mindennapokban.
„Egy rész halhatatlanság jutott néked is:
 Számláld éveid.
         Hátadon, mint csiga házát
         Hordod az örökkévalóság
         Tekervényeit.
         Ne szégyenkezz, ne legénykedj,
         Az vagy aki vagy.
         Megszokott kötelmeidhez
         Míg élsz, hű maradj."                         (Benjámin László)
        
FaLang translation system by Faboba
December 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6