Diáktanács

 

A János Zsigmond Diáktanács a János Zsigmond Unitárius Kollégium érdekvédelmi, kulturális és apolitikus non-profit szervezete. Tagjai líceumi diákok, akik részt vesznek a heti rendszerességgel megtartott gyűléseken, amelyek során saját rendezvényeiket szervezik meg diáktársaik számára, kiértékelve addigi munkáikat illetve leosztva feladataikat.

A Diáktanács működését a belső alapszabályzat, a koordinátor tanár (cenzor, közvetít a tanári kar és a diákok között) és az elnökség szabályozza.

Koordinátor tanár: Korodi Alpár (történelem szakos tanár)

Főbb rendezvények:

  1. Irodalmi Kreativitási Verseny: a Diáktanács meghatározza a témát és a műfajt, amelyekhez igazodva a résztvevők kreatív szöveget kell írjanak. A munkákat szakmai zsűri értékeli és a legjobbak az Erdélyi híradó kiadó könyvdíjaiban részesülnek.   

                                                                              

        2. Fotópályázat: a Diáktanács minden évben kijelöl egy témát, ami alapján a pályázók minél kreatívabb megoldását várja.

      3. Őszi képzéshétvége: a Diáktanács tagjai egy közös hétvégét töltenek együtt, mely során különböző képzők előadásait hallgatják meg. A hétvége célja emellett a közösségépítés, hogy az új és a régi diáktanács tagjai az év hátralévő részében egy csapatként tudjanak dolgozni.

      4. Nemzetek Napja: Minden líceumi osztály, illetve a tanári kar is egy adott nemzetet kell bemutasson. A Diáktanács díjazza a legkreatívabb megvalósítást,  illetve a Facebookon futó likeverseny nyertes nemzetét.

     5. Szentábrahámi Lombard Mihály díjátadó: tíz diákot díjaz a Diáktanács, akik a diáktanács rangidős tagjai által felállított pontrendszer alapján a legtöbb önkéntes munkát végezték a tanévben.

    6. Mikulás: a Diáktanács minden évben meglepi a líceumi diákokat szaloncukorral és pár kedves szóval.

     7. Karácsonyfa: az iskola előcsarnokában a Diáktanács fenyőfát díszít az ünnepi hangulat megteremtéséért.

     8. Valentin napi és Mikulás- posta: a gimnáziumi és a líceumi diákok a folyósóra kihelyezett cipősdobozokba tehetik leveleiket, melyeket a Diáktanács tagjai kézbesítenek.

     9. Farsang: A líceumi farsangnak mindig van egy egységes témája, amin belül minden osztály saját témát kap. A kapott témában kell egy pár perces humoros jelenetet előadniuk, amelyeket a már elballagott diáktanácsosokból álló zsűri értékel.

    10. Animáció: az animáció világnapja alkalmából a nagyszünetben a DT tagjai rajzfilmeket vetítenek a kisiskolások számára.

     A Diáktanács rendezvényeinek és tevékenységének célja a líceumi élet felpezsdítése és a diákok mindennapjainak színesítése.


Elérhetőségek: 
•    E-mail: jzsukdt@gmail.com
•    Facebook: János Zsigmond Diáktanács
•    Instagram: @jzsuk.dt